Wat maakt een goede yogaleraar en hoe herken je hem?

Yogaleraar, hoe weet je nu tussen al die yogavormen wat een goede is? Dat is zeker een uitdaging. Wat is belangrijk om op te letten in je zoektocht? Laat me je op weg helpen.

Eerste suggesties

Nou, voel of het klikt. Vraag een gesprek aan, ga naar een open dag, kijk op de website, spreek met mensen die les krijgen of hebben gehad. Voel daarin of de leraar zuiver is, oprecht en met goede intenties. Dat zijn de eerste aanwijzingen. Ook zeer belangrijk dat je geen druk en geen verwachting voelt. Dat je vanuit je eigen mogelijkheden en vanuit je eigen tempo jezelf kan ontwikkelen. Laat ie je in je waarde, voel je in de les op je gemak en inspireert ie je? Het gaat om het effect wat ie je geeft. De uitdaging van het lesgeven voor een yogaleraar is om je te laten komen tot je ziel. In contemplatie (Samadhi is stap 8 van de 8 stappen naar Yoga) wordt je pas echt wakker. Een goede leraar brengt zijn leerlingen daarom naar Samadhi.

Zie ook: Leer de valkuilen en focuspunten kennen van je yogabeoefening.

Houding

Haal uit de yogalessen wat je nodig hebt. Let daarin goed op! Weleens van sektes gehoord? Wees op je hoede en blijf kritisch. De juiste houding is dat je het zelf het beste weet tot het tegendeel is bewezen. Zegt een leraar iets zinnigs, dan onderzoek je of het klopt. Waarom? Dan blijf je ten allen tijde bij jezelf, neem je niet alles aan voor zoete koek en doe je niet mee aan verering.

Neem de titel Swami (Meester).

Dit is een systeem dat ingevoerd is door een Acharya (professor) in de middeleeuwen. Die heette Sankara, meestal bekend onder de naam Sankaracharya, dus Sankara de Acharya. Die heeft de oranje jurken in het leven geroepen. Deze traditie duurt nog steeds voort. Het Swami systeem van Shankaracharya hanteren we hier ook in Nederland. Als twee Swami’s jou als een Swami erkennen, dan ben jij ook een Swami. Het suggereert nogmaals meesterschap. Dus, als je een Sadhaka (beoefenaar) bent en je hebt de titel van Swami gekregen, nou dat betekent dat je verder bent dan een Acharya. Soms zie je ergens Sri Sri staan of krijg je les van iemand die zichzelf zo noemt. Wat betekent dat dan? Tja, dat zijn mensen die hakkelen. Ze zijn zo geneigd titels op te blazen dat ze dat dan ook herhalen. Blijf kritisch!

Er zijn verschillende niveaus en beheersing van kennis in Yoga.

Het eenvoudigste niveau van een lesgever is een Guru. Dat is een onderwijzer. Die leert je de elementaire principes van Yoga. Yama’s (morele waarden), Niyama’s (morele principes), Asana’s (fysieke houdingen), enz. Een Upadhyaya is vervolgens een leraar, meer middelbare school. Dan leer je de filosofie, concentratie, meditatie en contemplatie. Dankzij een theoretisch overzicht wordt duidelijk hoe je jezelf echt kunt ontwikkelen. En een Acharya is een professor die je de verfijning / vervolmaking kunt uitleggen en helemaal naar je Zelf kan brengen. Dan hebben we het over zelfrealisatie en verlichting. Ben je tot dit punt gekomen, dan heb je in je ontwikkeling uiteindelijk geen leraar meer nodig. Je bent je eigen leraar geworden om tot het einddoel bevrijding te komen.

Hoe kun je dan herkennen of iemand correct Yoga beoefent, of lesgeeft?

Het doel moet er zijn – de Bevrijding – en de 8 stappen moeten er zijn. Je kunt Karma Yoga naar voren brengen, of Bhakti Yoga of Tantra Yoga of Kundalini Yoga of noem maar op, maar steeds moet het de 8 stappen van Patanjali inhouden. Als dat niet het geval is, dan is dat geen Yoga. En dat is dan ook een standaard die thans door de Internationale Yoga Federatie gehanteerd wordt. En voor de rest … tja, iedereen heeft zijn eigen interpretatie, hoe dat hij dat bekijkt/uitvoert. Binnen dat kader heb je alle vrijheid. Je wordt alleen maar afgerekend op je resultaten. Als er niemand in je school ooit enig niveau bereikt, tja, dan kun je jezelf afvragen of je goede scholing hebt gehad. Dus, een goede Yogaschool herkent men aan het aantal mensen die de Verlichting/Bevrijding hebben bereikt.

Yogaleraar Thijs

Ik hoop dat ik je hiermee verder op weg heb geholpen. Succes met je zoektocht. Wanneer je jouw wens naar werkelijke ontwikkeling voldoende aandacht geeft, dan zal je hem of haar zeker gaan ontmoeten. Zelf ben ik als lesgever er goed in om jou in je waarde te laten en geduldig af te wachten, zodat jij beoefent vanuit je eigen tempo en vanuit je eigen mogelijkheden. Ondertussen probeer ik je te motiveren en te inspireren in een ontspannen, persoonlijke setting. Zo ontdek jij (nog meer) wat jou drijft. Een goed gevoel krijg ik wanneer je gemotiveerd en geïnspireerd raakt in deze avontuurlijke ontdekkingstocht in Yoga.

Zie ook: Mijn yogareis, van sportfanaat tot Yogi en mijn verhaal: HSP lastig? Welnee!

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je iets eraan gehad? Wat maakt voor jou een goede leraar? Heb je een aanvulling of nog vragen hierover. Onderaan deze pagina kan je reactie geven.

Namasté

Yogainstructeur

Heb je deze artikelen al gelezen?

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Zie ook: Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één

 

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

Kennismakingsgesprek!

Heb je zin om met mij kennis te maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

 

Ik help jouw wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.

3 replies on “Wat maakt een goede yogaleraar en hoe herken je hem?”

Hallo Thijs,
Ik doe zelf ook de rajayoga opleiding voor het 6e jaar.
Ik geef hathayoga met een vleugje raja erdoorheen.
Ik zou graag wat willen kletsen over lesgeven.
Zou je contact met mij willen zoeken? Om van gedachte te wisselen?
Namaste Yvonne Feenstra
06_44982523

Hai Thijs, kan je maar steeds niet onthouden wanneer je jou zonder w of jouw met een w dus- schrijft? Als ar iets achter komt wat van jou is, komt er een w achter. Ook een oefening in concentratie en het volgen van regels. Ik weet zeker dat je het kunt.

Comments are closed.