Wat is Namasté?

Je rolt je yogamat uit en gaat tussen de andere deelnemers zitten op een kussen. De yogaleraar komt binnen, gaat zitten en doet zijn ogen dicht. Niet veel later zegt hij Namasté. Heb jij enig idee waarom hij niet gewoon hoi zegt? In dit artikel ontdek je de kracht van de woord.

Het begrip zelf

Het woord heeft zijn oorsprong in het Sanskriet, “nam” betekent buigen, nederigheid, stil worden en “Te” betekent ‘naar u’ of ‘voor u’. Met andere woorden: “NamasTe” betekent ‘Ik buig voor u’.

Praktisch gezien

De handen worden met de groet tegen elkaar geplaatst, de handpalmen raken elkaar en de vingers wijzen naar boven. De duimen drukken tegen het borstbeen aan, tegen je hartchakra. Je maakt hiermee verbinding met jezelf. Er wordt vervolgens een buiging gemaakt. Je eert hiermee jezelf en de ander. Bij het gebaar wordt ‘Namasté’ gezegd, maar het kan ook in stilte, waarbij de betekenis gelijk blijft. Waar jij zin in hebt.

Uiting

Yoga is afkomstig uit India, wanneer je er op vakantie bent hoor je het Namasté vaker dan alleen in de yogales. Het is dus een uiting van respect, maar daarmee zijn we er nog niet. Waar brengt je Yogabeoefening je ook alweer naar toe?

Voor een uitgebreidere uiteenzetting: Wat is Yoga?

Door beide handen te verenigen

Wordt de eenheid benadrukt, het samenbrengen van geest en materie. De rechter hand stelt de hogere natuur voor, of dat wat goddelijk is in ons. We kennen het als het bewandelen van het rechterpad, het lichte en het positieve. Terwijl de linker hand de lagere natuur, het wereldlijke vertegenwoordigt. Neig je teveel deze kant op? Dan bewandel je het linkerpad, het zwarte, het negatieve. Deze twee paden kan je door genoeg yogabeoefening samen brengen. Goed kan niet zonder kwaad. Het is dat wijsheid en bewustzijn je connectie met beide laat hebben. Zie yogabeoefening als een spel waar je vanuit het spel als vanzelf jezelf ontwikkeld. Wanneer je ver genoeg gevorderd bent, kan je de eenheid tijdens de handeling en het uitspreken voelen.

Zie ook:Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één.

Lees het volgende aandachtig:

Mijn ziel eert jouw ziel. Ik eer de plaats in jou waar de hele universum verblijft. Ik eer de liefde, licht, schoonheid, waarheid en vriendelijkheid in jou, omdat het ook in mij is. In het delen hiervan is er geen afstand en geen verschil tussen ons, wij zijn samen, wij zijn één.

Eenheid ervaren

Namasté gaat verder dan het gemiddelde hoi, heb je hem in de gaten? Namasté kan ook met een groter gevoel van verering geuit worden door de vingers van de samengevoegde handen naar het voorhoofd te brengen, en daar de plaats van het mystieke Derde Oog aan te raken. Het is een kwestie van beoefeningsgraad dat je deze handeling en de volgende in kan zetten.Een derde vorm bestaat eruit de handen compleet boven het hoofd te brengen, een gebaar wat bedoeld is bewustzijn te concentreren in de subtiele ruimte net boven de Kruin Chakra. Heb zin in het Namasté? Pas dan zal ie voor je gaan leven.

Hiermee is een einde gekomen aan het artikel. Heb je er iets aan gehad? Meer een idee, gevoel waarom de yogaleraar geen hoi zegt? Heb je een aanvulling of heb je vragen hierover. Stel ze, ik lees ze graag. Geef dan onderaan de pagina je reactie.

Namast?

Lees ook: Leer dan de valkuilen en focuspunten kennen van je Yogabeoefening

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Heb je zin om met mij kennis te maken?Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jouw wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.