Wat is Karma?

Als je energie in een rechte lijn stroomt voel je je heel evenwichtig, heel harmonieus. Je bent dan heel sereen. Je voelt alleen maar harmonie op het moment dat je doet wat je moet doen en als je leeft op basis van directe inzicht. Zodra je energie in vreemde golven en kronkels gaat stromen, voel jij je niet meer zo evenwichtig, je krijgt ups en downs. Deze deuken noemt men indrukken, Samskara’s in het Sanskriet. Het totaal van je Samskara’s vormt je Karma. In dit artikel leer je meer over Karma.

Je ontwikkeling als mens is daarom rechtstreeks verbonden aan jouw Karma. Je bent dus hier op deze aarde gekomen om gehoor te geven aan jouw Karma, zodat je op je levenspad komt, je Dharma. In Yoga behandelen we daarom de controle over Karma. We proberen te begrijpen hoe Karma ontstaat, hoe het invloed op ons heeft, hoe we door Karma geleidt uiteindelijk in Samsara komen (in het pad van wedergeboorte), maar we leren ook wat je eraan kunt doen en hoe dat we Karma kunnen verbranden.

Een auto met weinig krassen is aantrekkelijk en maakt dat je er voorzichtig mee bent. Een auto vol met krassen is niet aantrekkelijk en daar ben je ook niet voorzichtig mee, een krasje meer of minder maakt ook niet uit. Iemand met weinig Karma behandel je vanzelf voorzichtig. Iemand die zacht is van nature behandel je vanzelf op een zachte manier.

Hoe ontstaat het?

Als je in je leven een uitschieter maakt, ups en downs ervaart, dan maak je meestal Karma aan. Dit gebeurt door een gebrek aan beheersing van de energieën in jezelf. Bij elke indruk erbij wordt de energiestroming afgeremd. Hoe meer indrukken je hebt, hoe groter je Karma en hoe groter de energielek wordt. Daarbij ga je eerder mee in de dingen. Let op! Je kan daarin zelfs problemen van anderen overnemen. Bemoeien met andermans problemen is veel gevaarlijker dan je denkt. Daardoor belast je jezelf, en loop je nog meer Karma op. Dat moet je dus niet doen, want je hebt al genoeg Karma van jezelf. Tenzij je goed in je vel zit, je onthecht bent van de situatie, bij jezelf blijft en ermee speelt kan je een probleem bij de ander laten.

Waar zit je Karma?
Wanneer de energiestroming, met haar twee kanalen, in het veld van ons gewoon gezichtsvermogen valt noemen we Karma de DNA-molecule. De indrukken, Samskara’s kennen we als de genetische informatie. De energie stroomt in twee kanalen, Ida en Pingala genaamd. De energie die in Ida stroomt is de Shiva-energie (vrouwelijk) en de energie die in Pingala stroomde is de Shakti-energie (mannelijk).

Hoe heeft Karma invloed op ons?

Karma veroorzaakt ellende. De indrukken die tussen onze energiestromingen zitten, maken wanneer die tot leven worden gebracht door ons functioneren een werveling van energie (Vritti), die buiten de bedding treedt. De energiestroming neemt als het ware de afslag van de snelweg. Hierdoor krijgen we de manifestatie van de indruk, die dan patronen vormen. En die patronen trekken gelijkaardige energiepatronen van de omgeving aan. En dat gebeurt keer op keer op keer op keer. Dit laat zich herkennen als onwetendheid, egoïsme, gehechtheid, haat, angst voor de dood. Het zijn de 5 verschillende soorten Klesha’s die dan op je afkomen.

Om de Klesha’s niet op ons af te laten komen, herleid je de zaken naar hun oorsprong. Zoals een steen die je in het water gooit concentrische cirkels maakt die steeds groter worden. Deze cirkels hebben allemaal het oorspronkelijke patroon van de steen. Naarmate ze groter worden is de afdruk van de steen vager. Maar hier gaat het proces omgekeerd, vanuit de grote cirkels naar de kleine toe.

Oplossing!
Is beseffen wacht even, dit wat ik nu meemaak heeft te maken met Karma in mij. En dit zit heel diep. En als ik er niet vanaf (van die Karma) kan komen, zal het niet alleen in dit leven zo zijn dat ik dit elke keer mee moet maken, maar ook in het volgende leven, en het volgende leven, en het volgende leven, enz.

Dat betekent dat we, zolang er een spoortje van een indruk achterblijft in ons, de Klesha die betrekking heeft op die Samskara (indruk) toch op onze nek zullen krijgen. We moeten zo verschrikkelijk goed Samskara’s verbranden, dat houd je niet voor mogelijk. Je maakt elke dag Karma aan. Dus, waar we mee te maken hebben, het werkelijke probleem, is dat onze rugzak zit vol met Karma. Onze belasting/genetische informatie.

Hoe we door Karma geleidt uiteindelijk in Samsara komen?

Karma moet je goed begrijpen. Die bepaalt jouw leven, met de begeerten en alles. Die zorgt dus voor pulsatie, je ademhaling, je hersenwerking, alfa-golven, beta-golven, gamma-golven enz en je hartslag. De pulsatie van jouw wezen is het product van jouw Karma. Zolang je Karma hebt, pulseer je. Zo lang je pulseert, zul je doodgaan en herboren worden. Dat is het pad van wedergeboorte (Samsara). Wanneer de pulsatie niet meer normaal kan optreden in dat vergankelijk lichaam, is er een breuk, hup! en ben je dood.

Je zou kunnen zeggen alles ligt vast, maar je hebt, en dat is het fantastische, als mens de mogelijkheid om te sleutelen aan je Karma. En om, als je daar zin in hebt, een wijziging aan te brengen in jouw lot. Dat is hetgeen dat je kan leren in Yoga.

Wat kan je eraan doen?

Dankzij de beoefening van Yoga kan men Karma verminderen en uiteindelijk opheffen. Dus reken ermee af! Laat die pulsaties ophouden. Begrijp dat die pulsaties te maken hebben met die genetische informatie. Verbrandt dat! Naarmate je dat kunt verminderen, heb je steeds meer indicaties dat je de pulsaties van jouw wezen onder controle hebt, en vermindert. Beoefen daarom Yoga! Ga zitten, stemming beleven, Karma weg. Beoefen totdat je op een dag meer Karma verbrand dan je erbij krijgt. Zo van hé, ik ben nu toch beter dan gisteren. Uiteindelijk functioneer door elke dag minimaal een uur te mediteren, te contempleren en Samyama te beoefenen geeft je precies de mogelijkheid om vooruit te gaan. Zo pak je uiteindelijk Karma aan met wortel en al.

Je zuivert je eigen wezen zo grondig, dat het eens verbonden moet worden aan het hogere wezen. In Yoga spreekt men over de transformatie, de metamorfose, die optreedt tijdens de beoefening. Alle menselijke aspecten, alle gebreken, worden door steeds grotere versnelling van energie in jou steeds minder en minder, en je legt je toe op het volledig wegbranden van Karma in alle delen van je wezen.

Krijg controle, probeer de ups en downs in jezelf steeds minder te krijgen. En het maakt niet uit of ze er nog zijn. Als ze maar minder worden. Dan ben je goed bezig in jouw ontwikkelingsproces. Want als je uitschieters maakt, naar boven of naar beneden, dan maak je dus Karma aan. Dan blijven de littekens achter. Dan gaat er een golfje naar de Allerhoogste, en op een gegeven moment dan komt dat weer terug? Ja. Daarom zullen de wijzen altijd langzaam functioneren. Om zoveel mogelijk de pieken en dalen te vermijden. Ze zullen geen interesse hebben in heftige inspanningen en activiteiten. Heftige blijheid, of heftig verdriet. Alles relativeren.

De weg is echter lang, overhaast je niet, speel en leef je leven, terwijl je regelmatig blijft oefenen. Langzaam zul je dan zien, in de loop der jaren, dat je permanente resultaten boekt.

Zie ook: Wat zijn de valkuilen en focuspunten in je yogabeoefening?

Hoe verbrandt je Karma?

Zolang je een onevenredige hoeveelheid Shiva en Shakti energie stroom hebt, worden de bruggetjes en bollen tussen Ida en Pingala alleen maar groter. Pas als je een evenredige hoeveelheid Shiva en Shakti energie kunt laten stromen, en dan liefst zo snel mogelijk, is er kans dat de bruggetjes en bollen ontkracht en weggeslagen worden. Dat heet verbranding van Karma omdat de versnelling dikwijls botsingen veroorzaakt, die warmte kunnen laten ontstaan.

Kun je ook Karma verbranden tijdens je dagelijkse bezigheden?
Nee, nee, nee, je moet echt zitten. Maar uiteindelijk doe je het toch lopend ook? Nee, da’s gelul. Er zijn mensen die dat beweren, maar dat is gelul. Ik heb het over het echt zitten. Mediteren als je loopt, dat kan niet! Dat is in tegenspraak met de definitie van meditatie. Dat gaat niet. Karma verbranden moet/kun je alleen maar doen door stil te zitten.

Als je Karma verbrandt, kun je dat voelen?
Je voelt het niet. Of, alleen als je heel erg goed oplet, merk je dat er een verandering is. Dat is het gevoel van behaaglijkheid dat vergroot. Dus, in het begin merk je dat er spanningen zijn, dat er problemen zijn in jou. Het gaat niet vanzelf. Maar door ermee bezig te blijven, gaat het langzaam makkelijker en makkelijker. Stroomt het. En je valt eruit, en je komt terug, en je valt eruit, en je komt terug. Heel veel keren. En de aanhouder wint.

Hoe je weet dat je succes hebt?
Dan gaat jouw aura steeds groter worden. De harmonie die je uitstraalt wordt steeds gigantischer. En je wijsheid en de vermogens komen. Langzamerhand wordt die gigantische bol voorzien van steeds minder eigenaardigheden. Je wordt eigenlijk steeds eenvoudiger. Je praat ook met minder woorden. Je beweegt minder. Alles wordt gereduceerd tot het strikte minimum. Want het is allemaal overbodig. Maar voor een buitenstaander wordt dat steeds moeilijker. Want de mensen die die toestand hebben, drukken zich dan uit in Sutra’s. Heel bondig, maar cryptisch voor een buitenstaander. Symbolische taal.

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zin om met mij kennis te maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jou wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.