Wat is zelfrealisatie?

Pararthat Svartha heet het woord zelfrealisatie in het Sanskriet. Je gaat proberen uit te vinden wie je nou eigenlijk werkelijk bent. Dat is het eerste doel van Yoga: komen tot Zelfrealisatie. Voorwaarde van Zelfrealisatie wordt als volgt gegeven.

Kennis van de eigen aard = Zelfrealisatie.

Dat is als het bewustzijn die vorm aanneemt, waarin het niet van de ene plaats naar de andere gaat. Mooi beeldend voorgesteld. Het betekent dat de massa aan energie die jou bewustzijn is, bij elkaar blijft. Maar die energie kan zich dus verplaatsen zeker op hogere niveaus sneller dan de tijd. En ben je in zo’n dermate rust gekomen dat het bij elkaar blijft, dan is het mogelijk dat je op een gegeven moment een gevoel hebt van – tot daar gaat mijn energie -.

En dan houdt het op, klaar.

De cirkel is rond. Je hoeft niks meer. De druk in je leven, die spanning, je zoektocht, is over. Dat is Zelfrealisatie. Tja, wat wil je eigenlijk met dat niks? Nu is het inderdaad je lot overhandigen aan de hogere krachten. Dat is thuiskomen. Dat is het Huis van de Vader, zoals Jezus het vertelde. En het gevoel dat je daarbij hebt, is inderdaad letterlijk het gevoel van thuiskomen. En het gevoel dat je nu al hebt, volgens mij, is heimwee. Dat voel je. Ergens is je intuitie geraakt. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen denkt: Tja, ik kan het nog niet zo goed verhapstukken, maar ik ga toch maar verder, want het voelt ergens goed. Dat is het. Je gaat de weg naar huis/de plaats waar je vandaan komt. De toestand waarin je, ooit, was. En dat is Zelfrealisatie. Nou, op het moment dat je de keuze moet maken, dan denk je aan zulke dingen. Op het moment dat je het bereikt, zeg je niet meer: Ik heb alles verloren, maar ik heb alles gevonden. En waar je vroeger belang in stelde, dat is eigenlijk zo tweedehands/futiel, in vergelijking met datgene dat je krijgt, wat je zelf bent.

De methode om tot Zelfrealisatie te komen

Want dat is het eigenlijk, kun je in essentie terugbrengen tot het overwinnen van begeerte. Nooit aan gedacht? Gebruik de begeerten, zo dat ze voor jou werken. Laten ze jou helpen. En naarmate je meer speelt met begeerte, zul je steeds meer inzien dat de begeerten in velen gevallen niet nodig zijn. En dan zul je ze afbouwen. Totdat je ze alleen nog maar zult gebruiken om daden te stellen die noodzakelijk zijn. Want elke actie kan niet anders dan aangezet te worden door een begeerte. Dus je houdt de begeerte voor een actie. En als je dus niks moet doen, nou, dan probeer je die begeerte los te laten.

Yoga beoefening is gebaseerd op:

Een wisselwerking van controle en zuivering. Deze vullen elkaar aan. Een grotere zuiverheid geeft je meer controlemogelijkheden, meer controle laat je makkelijker beseffen waar het nog meer gezuiverd kan worden. Zo bouw je je eigen wezen op, zo pas je je eigen karmische belasting aan. In het Westen noemen we Karma, erfelijkheidsfactor. De Yoga beoefening grijpt dus in op ons erfelijk materiaal. Dit is een indrukwekkende gedachte: het zou dus mogelijk zijn om op een natuurlijke wijze onze genen te manipuleren, en deze wetenschap zou al vele duizenden jaren oud zijn, en door en door beproefd! Waar staan wij dan met al onze dure apparaten? In Yoga spreekt men over de transformatie, de metamorfose, die optreedt tijdens de beoefening. Alle menselijke aspecten, alle gebreken, worden door steeds grotere versnelling in jou steeds minder en minder, en je legt je toe op het volledig wegbranden van Karma in alle delen van je wezen. Uiteindelijk zou zelfs zuivering van het geheugen kunnen optreden. Met name in Samadhi of contemplatie.

Vergelijk het eens met een computer.

Om de computer effectiever te laten werken, probeer je zo weinig mogelijk in het buffergeheugen te houden. Alle schermbewerkingen gebeuren daar. Hoe minder in dat geheugen is opgeslagen, hoe sneller je de bewerkingen kunt laten gebeuren. Op een gegeven moment is alles weg uit je geheugen en je schakelt op de grote computer, de mainframe. Je werkt niet meer als een persoonlijke computer, maar je bent aangesloten op de mainframe. In Yoga termen vertaald: je zuivert je eigen wezen zo grondig, dat het eens verbonden moet worden aan het hogere wezen.

Snap je het spel?

Kijk naar jezelf: of je in staat bent om, bij tijd en wijle, zonder voorafgaande waarschuwing, plotseling te kijken of je dit kan. Ben ik mentaal zuiver genoeg? Zeker omdat je weet, zoals hier staat, dat dit vermogen, dit succes dat je hebt in de beoefening van mentale zuiverheid jou in staat zal stellen/geschikt zal maken/geschikt maakt, vanaf nu, tot het schouwen van het Zelf. Je verdient nu Zelfrealisatie. Omdat je zo rustig bent. Als je ramen goed gepoetst zijn, kun je daar goed doorheen kijken. Als je Sattva hebt op mentaal vlak kun je eindelijk eens door die wirwar van Vrtti’s heen datgene observeren wat echt je Zelf is.

Laat het ontstaan

Als yogi aanvaard je normaal gezien geen lidmaatschap van een organisatie of van een groep, want dat is voor jou een onnodige luxe. Je weet dat je Zelfrealisatie en bevrijding zelf moet verdienen. Je krijgt het niet van een groep. Een gouden lintje hoeft ook niet, want dat brengt je uit je evenwicht. Je accepteert dus ook geen bloemen en cadeaus meer. Uiteindelijk kom ie je grootste en diepste onzuiverheid tegen en dat is het fundamenteel kenmerk van je Zelf. Dat is je Zelf. De grootste eigenschappen, de grootste gebreken onderscheid je dan. Dan bereik je Zelfrealisatie, de eerste etappe, en 90%, van een Yoga training. In de tweede etappe probeer je, door alles op te geven, de verlossing of de bevrijding te bereiken. Je moet namelijk eerst weten waarvan je bevrijd moet worden.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namast??

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga