Mijn leven is vaak uit balans

Heb jij dat probleem ook? Dat je moeite hebt om gelijkmoedig te blijven ten aanzien van geluk, ellende, deugd en verdorvenheid? En zodra er maar iets gebeurt wat een beetje buiten het normale is, dat je dan van de rel bent, en niet kan slapen, enz. Weet dat het samen hangt met een keuze die je in jouw houding kunt maken. Een houding aankweken van vriendelijkheid, mededogen, blijheid. Je hoeft niet perse emotioneel uit balans te raken. Daar zit je zelf bij en dat kun je zelf kiezen.

De meeste mensen verzuimen te kiezen.

Ze gaan gewoon mee met alles wat er gebeurt. Je kunt heel goed zeggen tegen jezelf: Nee, hier ga ik niet in mee. Dit is jouw spel. Het is niet mijn spel. Ik blijf bij mezelf, klaar. En hup, stil van binnen. Jij kunt je opwinden, ik heb gekozen voor innerlijke stilte. Gewoon een keuze. Jij bepaalt het. Heb je dat al opgemerkt?

Is dit een vorm van overgave?

Nee, blijf bij jezelf. Het is het Goddelijke in jezelf waar je je aan over kan geven. Dat is belangrijk. Die Oneindigheid in jou. Daar geef je je aan over. Dat volg je. Maar je volgt niet de schommelingen in jouw omgeving. Wat in je omgeving gebeurt heeft altijd betrekking op jou. Als er iets in jouw omgeving gebeurt, dan ben je eraan deelachtig. Maar jij bent niet verplicht om in de ups en downs mee te gaan. Maar het is moeilijk. Dus, bepaal je standpunt. Wat kies jij? Zoals Krishnamurti zei: Observe. Be the observer. Stop! De mensen komen steeds dichterbij en ze halen je van je stok. Ze tergen je en ze treiteren je, en weet niet wat allemaal. Om dan steeds rustig te blijven, nou, dat is de oefening. Daarvoor train je jezelf.

Als je juist mededogen moet aankweken, hoe moet je dan gelijkmoedig blijven?

Bij jezelf blijven. Dus, hou je bezig met vriendelijkheid, mededogen, maar blijf bij jezelf. Blijf rustig van binnen. Het is in contradictie met onze Westerse mentaliteit. Daar hoor je emotioneel te zijn, en emotioneel mee te leven met de andere. Hier in Yoga wordt gezegd: Je mag wel meeleven met de andere, maar niet emotioneel.

Dus je mag wel verdriet hebben?

Nee. Voel dat de andere verdriet heeft, zonder dat verdriet zelf over te nemen. Dus, meespelen met de ander en de ander troosten omdat hij verdriet heeft. Maar jij kunt de andere niet troosten als je zelf verdriet hebt. Je kunt alleen maar iets betekenen als je in Sattva (harmonie) bent.

Ja maar voor jezelf, als je zelf verdriet hebt?

Als je verdriet hebt voor jezelf, dan is het gewoon puur je ego die werkt. Het is alleen maar zelfmedelijden dat je hebt. Breng rust/stilte, en het verdriet verdwijnt. Verdriet is gebaseerd op een gedachte, gekoppeld aan ego. Als je dat met meditatie en contemplatie effen maakt, is het weg.

Maar je groeit toch juist door je ups en downs?

Nee, daar groei je niet door. Daar ga je aan kapot. Door ups en downs. Het begrijpen dat je die ups en downs moet herleiden tot stilte in jou daar groei je door. De harmonie in jou die groter wordt, dat zorgt ervoor dat jouw wezen steeds gezonder wordt, mooier wordt, langer leeft, steeds meer weet, steeds meer bewustzijn gaat ontwikkelen. Dat is ontwikkeling. Deze houding aankweken niet alleen ten aanzien van emoties die niet zo best zijn, maar ook ten aanzien van emoties die juist heel leuk zijn, die jij heel aangenaam vindt succes, complimentjes en zo dat is moeilijk. Want er is niks gevaarlijkers voor een wezen in ontwikkeling dan een compliment. Dat brengt je helemaal uit je evenwicht. Het is beter bestand tegen scheldkanonnades en verwijten, dat soort zaken.

Negatieve dingen

Daar weet je op een begeven moment mee om te gaan. Maar met complimenten, de positieve dingen, dat is een uitdaging. Dan raakt binnen de kortste keren uit balans. Geen complimenten. Je moet de mensen niet uitschelden, dat nu ook weer niet. Maar, kijk, complimenteren, dat is manipulatie van een mens. Als je mensen voor je karretje wil krijgen, dan gebruik je complimenten. Ook wanneer je dat bewust doet. Doe alles wat je wilt. Je bent vrij in alles, maar weet wat de consequenties zijn.

Af en toe een leuk complimentje is toch goed?

Ja, dat is zo. OK, nou, doe het dan, maar doe het dan spaarzaam. Er zijn milieus waar ze gooien met complimenten naar elkaar. Ah lieverd, en kom hier, een knuffel. Hartstikke mooi allemaal, het lijkt de hemel wel. Kijk eens verder dan de complimenten en besef wat de werkelijke situatie is van zo’n omgeving. Het is een schijnvertoning. Een manier om je in te pakken en om je mond te snoeren. Je voor hun karretje te spannen. En weet ik veel wat voor rare spelletjes dan allemaal gespeeld worden! Nee, nee stop rustig. Blijf bij jezelf!

Dan ben je helemaal in balans.

Ja, dan ben je helemaal in balans. Daar letten de mensen dus niet op hé. Als je Yoga beoefent, doe je dat wel. Dan ben je als de dood voor zelfs de kleinste, kleinste diefstal die je zou kunnen plegen, want dan weet je: Hup! Het komt zo op je af. De kleinste onwaarheid die je vertelt, hup! en het komt terug. Enz. Doe maar. Tel maar op. Alle mogelijke dingen. Je hebt je handen vol.

Maar bij sommige mensen werkt het sterker dan bij anderen?

Naarmate je verder gaat, werkt het sterker. In het begin zie je door de bomen het bos niet. Maar als je steeds gaat zuiveren, dan is het net een auto die niet gewassen is. Krassen erop, dat zie je dan niet zo goed en als je die een keer wast, dan zie je de krassen veel beter. Hier, als je oefent met Yoga, dan was je jezelf. Dus, de indrukken (samskara’s) die je hebt op je wezen, die worden duidelijker, duidelijker, duidelijker. Maar daardoor worden ze ook veel meer werkzaam. Veel mensen zeggen in de opleiding: Goh, voordat ik aan Yoga deed had ik een vrij normaal leven, maar sinds ik aan Yoga doe!

Als je even uit evenwicht bent, hoe schadelijk is het dan voor je Karma?

Wanneer je doet wat je altijd hebt gedaan, dan zul je krijgen wat je altijd hebt gekregen. En krijg je nooit controle. Dus, wat je moet proberen te doen is de ups en downs steeds minder te krijgen. En het maakt niet uit of ze er nog zijn. Als ze maar minder worden. Dan ben je goed bezig in jouw ontwikkelingsproces.

Maar als ik gisteren uit mijn evenwicht was gekomen, zou het dan nog een bepaald effect op de rest van mijn toekomst kunnen hebben?

Ja, want als je zo een uitschieter maakt, naar boven of naar beneden, dan maak je meestal Karma aan. Dan blijven de littekens achter. Dan gaat er een golfje naar de Allerhoogste, en op een gegeven moment dan komt dat weer terug. Daarom zullen de wijzen altijd langzaam functioneren. Om zoveel mogelijk de pieken en dalen te vermijden. Ze zullen geen interesse hebben in heftige inspanningen en activiteiten. Heftige blijheid, of heftig verdriet. Alles relativeren.

Maar als je in een dip zit (Tamas), en je kijkt naar een programma waar je om moet lachen (Rajas), dan kom je toch weer in Sattva?

Ja, dat kan. Maar pas op dat je niet doorschiet!

Ik kan me zo moeilijk voorstellen dat dat meteen iets gevaarlijks is!

Het is het gevaarlijkste. Het is nog gevaarlijker dan die ondeugden en zo. Het brengt je nog meer uit evenwicht dan al die andere dingen. Waarom? Omdat je het gevaar niet inziet! Je denkt dat dat goed is! En daarom is het erg.

En er is geen sprake van dat gecontroleerd doen?

Exact. Je verliest totaal je controle. Je bent zo blij. Ja, ik zie het niet, je kunt toch blij zijn, controle verliezen, en het daarna weer bij elkaar rapen? Wat heb ik dat toch weer goed gedaan! Allemaal spelletjes van je ego. Daar heb je op een gegeven moment geen behoefte meer aan. Als het goed is, niet. Begrijp: het is heel diep/heel moeilijk toe te passen.

Je kan het zo zien:

Jouw conditie, in het begin, is meestal Tamas. En je wordt gestoord door gedachten. Die zijn allemaal Tamas. En als je blij bent, dan voer je Rajas in, en kun je dat tegengaan. En dus evenwicht krijgen tussen Tamas en Rajas. Op die manier kun je altijd in evenwicht komen. En tot gelijkmoedigheid te komen. Maar het is dus niet zo dat je blijheid moet hanteren als je conditie al Rajas is. Dus, het is een middel om je uit Tamas te krijgen. Maar ik kan in Sattva zijn, en dan blij zijn, en dan heb ik niet het idee dat ik uit evenwicht ben.

En als je het ergens naar je zin hebt, moet je daar blijven?

Probeer naar stilte toe te werken. Dus, de blijheid te laten overgaan in, langzaam overstappen naar hele grote rust en harmonie. En dat kun je, als je een beetje getraind bent, heel lang houden. Maar blijheid op zich kun je niet lang houden. Zoals je zaligheid of liefde ook niet lang kunt houden.

Essentie van het object

Daar gaat het om. En de gewone aard van het denken, dat is gewoon dat dualisme: de schommelingen die er zijn, waar het intellectuele proces – Jnana – en het geluid/zintuiglijke waarneming, bij optreden. Dat is het gewone denken.

Ja maar ik heb het gevoel dat ik daardoor juist mijn evenwicht kwijtraak. Om door te dringen tot de essentie van mensen/objecten brengt me juist uit evenwicht.

Ja, omdat het een andere manier van leven is. En daarom wordt er ook gezegd: dit is een inwijding. Omdat het een levenswijze is die te maken heeft met de causale wereld. De wereld van de kruin Chakra. Dat je een hergeboorte maakt. Opnieuw gaat leren functioneren met andere prioriteiten. En dat je daarmee problemen hebt, is niet verwonderlijk. Integendeel! Als je het makkelijk zou vinden, zou je dit artikel niet lezen. Het is een hergeboorte.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Related Articles